Нові люди в церкві: ресурси для спілкування та духовної підтримки ОНОВЛЕНО!!

Сьогодні в церквах з’являється багато нових людей. У деяких громадах, з якими ми тісно спілкуємося, вони складають навіть до половини довоєнного відвідування. Це здебільше вимушені переселенці: дехто шукає собі церкву на новому місці, де опинилися, дехто прийшов сюди спершу за гуманітаркою, харчами та іншою допомогою, та й продовжує ходити, слухати, спілкуватися, – можливо, інтуїтивно відчуваючи, що саме в цьому місці може знайти відповіді на багато запитань, що їх неймовірно загострили останні часи та події. Отже, сьогодні ми бачимо, як в церквах на місце тих, хто виїхав, рятуючись від небезпек війни, Бог привів людей, які саме через війну з її небезпеками та стражданнями прийшли до Нього – або активно перебувають поряд, у пошуку Істини.

Опікуватися цими людьми, зберегти «у Твоє ім’я тих, яких Ти передав» (Ів. 17:12), щоб вони не лише продовжували відвідувати богослужіння, а й зростали у вірі, є одним з найбільших викликів для громад у найближчі місяці – а може й роки. Це добре усвідомлюють служителі, тому з такими людьми зазвичай активно проводять спілкування, зустрічі, організують навчання, підготовку до хрещення, запрошують на малі групи тощо.

Ми пропонуємо низку книг, які можуть дуже посприяти роботі з такими людьми та їхній ефективній інтеграції в громаду. Подаруйте людям ці книги – не всі одразу, а поступово, залежно від того, що в людини болить найбільше. Заохотьте їх прочитати або організуйте читання разом, індивідуально чи в групі, ґрунтуйте ваше подальше спілкування на темах і питаннях, які ці книги підіймають.

Нижче надаємо короткі описи книжок з поясненнями, чому ми їх рекомендуємо.

Сьогодні багато людей повторюють рядки Псалма 22 в пошуках розради, захисту, підтримки та надії в скрутний час. Книга Філіпа Келлера “Псалом 22 очима пастуха”  зворушливо розповідає про тісні взаємини віруючої людини з Богом та велику й ніжну турботу Доброго Пастиря на кожному кроці життя Його овець, в усіх обставинах, якими би безнадійними вони не здавалися їм самим. Ця книга може стати дверима до нового рівня пізнання Бога та особистих стосунків із Ним, і тому є ефективним інструментом зрощення молодих віруючих та особистого благовістя людям у пошуку.

Книга «ПТСР: як повернути надію» відомого біблійного консультанта  Джеремі Лелека пропонує людям, які страждають на стресові розлади та психологічні травми, мудрість Божого слова, без якої неможливо осягнути, – а тим паче вирішити, – коло їхніх проблем, а також ґрунтовний світогляд, який допоможе зрозуміти себе, свої страждання і – найголовніше, Бога. Дуже практична в порадах, книга пропонує чіткий алгоритм дій, вправ та настанов, що сприяють визволенню з пастки психологічних травм. Крім того, ця книжка чітко та зрозуміло несе Євангельське послання всім стражденним на психологічні проблеми, отже також може ефективно використовуватися як інструмент особистого благовістя.

Книга «Чому? Питання, що з нами завжди» Філіпа Янсі – це пряма й чесна розмова про те, чому в світі стаються нещастя, чи можуть бути добрі наслідки людських трагедій, де у цьому Бог та чи вартий Він довіри. Вона дає можливість людям, які пережили жахливі події в житті, ототожнити себе з трьома історіями, що розповідає автор –  історіями про відкинутих людей, про ненависть і зцілення прощення, про морально травмованих людей посеред “нормального” життя – та віднайти Бога посеред усіх цих ситуацій, а тоді й своїх власних випробувань.

Зараз багато людей страждають через зруйновані мрії та життєві орієнтири. Книга Ервіна Люцера «Не згаси своєї мрії» дозволяє зберегти та відновити критичну інфраструктуру серця, яку нищить війна, скориставшись уроками від біблійного Йосифа. Вона пропонує поглянути з небес на наші земні мрії та отримати глибокі біблійні відповіді на болюче запитання, що сьогодні  хвилює не лише віруючих: як не згасити власних мрій, коли вони опиняються вщент розбитими через життєві обставини або хибні вчинки людей?

Також маємо декілька дуже важливих книжок для підтримки, навчання та розради нових людей в церквах російською мовою:

Книга Генрі Ноуена «В радость обрати мой плач» дає глибокі відповіді на болючі запитання, що турбують сьогодні багатьох. Як навчитися долати тяжкі періоди життя? Як зберегти надію в часи випробувань? Де знайти її джерело в нашому стражденному світі? Вона вчить важливим крокам у складні часи, зокрема, вмінню перейти від мертвої хватки до розтулених пальців в ставленні до власного життя, від маленьких себе до великого світу, від фаталізму до надії та від страху смерті до радості життя. Саме ці кроки ведуть до зцілення та подолання кризи.

В книзі Ервіна Люцера “Неудачи: потайная дверь к успеху”, окрім виважених та глибоко вкорінених в Божому Слові відповідей на болючі запитання про життєві невдачі та успіхи, автор навчає нас засвоювати уроки власного минулого, не даючи йому вас контролювати; приймати себе так, як нас приймає Бог;  бути більш ласкавим до оточуючих та ще багато чого корисного. Ця книга взагалі може змусити багатьох переглянути власне ставлення до успіху та успішності. До неї  додається спеціально розроблене «Руководство для обсуждения и изучения в группах».

Книга Джеррі Бріджеса «Настоящая община» дає можливість в суто практичній площині зрозуміти біблійну модель християнської громади – койнонію. Розкриваючи це багатозначне поняття, автор знаходить ясне розуміння того, якими Бог бачить взаємини у церковній громаді; що означає брати участь у потребах одне одного; як розпізнати свої духовні дари, та інших  нагальних питань стосовно того, що таке церква та як вона працює.

Ми готові надати ці книги безкоштовно громадам, волонтерським командам, місіям, церковним групам та окремим віруючим у потрібній кількості. Для їх отримання треба надіслати нам запит, написавши у відкриту лінію служіння в Viber та Telegram, або заповнивши онлайнову форму:

ВАЖЛИВО! Якщо ви знаходитесь за кордоном, а бо з інших причин не можете отримати друковані видання, всі ці книжки можна безкоштовно завантажити в електронному вигляді і читати прямо на вашому телефоні, чи комп’ютері або планшеті, а також слухати аудіоверсії книг, зокрема на YouTube. Відповідні посилання шукайте на сторінках книжок.

ТАКОЖ в роботі з новими людьми в церквах та підготовки до хрещення може стати у пригоді наш курс “У що вірять християни” на базі книги Чарльза Колсона “Віра”.

Будь ласка, поділіться цим постом у соцмережах та чатах, натиснувши кнопки нижче.

Поділитися цим дописом у групах спілкування та соцмережах:

3 коментарі до “Нові люди в церкві: ресурси для спілкування та духовної підтримки ОНОВЛЕНО!!”

  1. Хотіли подякувати Вашій місії за книжечки, нашій громаді дуже сподобались, особливо підліткам «Путишествие пилигрима». Нехай Господь Вас благословить і на далі служити Йому та людям
    На фото це не всі люди, які займаються)

    Відповіcти
  2. Вітаю! Я вдячний видавництву «НАРД» за книги які стали доступними для прочитання в нашій церкві та аудіо книги, які мав змогу слухати на вашому сайті. Поділюся коротким враженням від книги – «По обе стороны обиды» під авторством Ервіна Люцера. Книжка стала для мене нагадуванням того, щоб не тримати образи на людей, які могли завдати будь яких неприємнощів, образити словом чи вчинком на життєвому шляху. До того ж автор навчив не ставати самим тим кривдником. Я запам’ятав, що у випадку коли є сторона з якою немає миру (або ж якщо ображаєтеся на особу), варто пробачити й самому зробити кроки для примирення. Всі ці уроки, були важливі для того, щоб зрозуміти, що образи можуть зашкодити нам та намагатися не образити оточуючих людей. Також мені сподобалося, як автор доступно й цікаво пояснив тему образ на прикладі персонажів із Біблії.

    Відповіcти
  3. Дякую за довіру та надання безкоштовних гарних книжок.
    Ми місіонери їдемо в гарячі точки, прикордонні зони там де обстрілюють. Возимо гуманітарну допомогу військовим та цивільним, молимось за людей, даруємо книжки разом з допомогою. На разі завезли допомогу в херсонську та миколаївські обл.. Допомогли людям в час затоплення, обстрілів та після окупації. Робили маленьку презентацію та дарували книги. Люди безмежно дякували. Ми ще не встигли повернутися , як цивільні вже писали дякували за книжки, а вже просили інші. Дуже сподобалися, які дали їм
    надію, розуміння часу, розуміння болі та смерті, та головне зрозуміли Бога! Віримо в цієї історії є продовження ,про це ми визнаємо при третій поїздці, як ще книги формують їхні відносини з Богом.
    Ми рухаємося далі 31.07.23 їдемо на схід.
    Молимось за вас та інших!!!

    Відповіcти

Залишити коментар

Зробіть запит в Telegram Зробіть запит в Viber